Kısa bir süre önce Meclis’ten geçerek yasalaşan Bilişim Yasası sonucu bugün iki haber sitesine erişim engeli getirildi. Kıbrıs’ın kuzeyindeki internet servis sağlayıcılarından Broadmax şirketi, bugün resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) tarafından kendilerine iletilen E.1496 sayılı karar neticesinde GündemKıbrıs ve AdaBasını sitelerine erişim engeli getirildiğini duyurdu. Broadmax, açıklamasının devamında, Broadmax şirketinin internetin ve internet erişiminin özgürlükçü ve anonim bir yapıda olması gerektiğine inancının tam olmakla beraber, verilen kararı yasa gereği uygulamak zorunda kaldıklarını üzülerek kamuoyunun bilgilerine sunduklarını dile getirdi.
Bilindiği üzere Bilişim Yasası, Meclis’ten, CTP’nin öncülüğünde ve HP’nin, UBP’nin ve YDP’nin de oylarıyla geçmişti. Bilişim Yasası’nı hazırlayan Meclis Komitesi’nin üyelerinden biri olan CTP milletvekili Doğuş Derya, Bilişim Yasası’na ilişkin yaptığı açıklamada “hiç de mütevazı olmayacağım, Bilişim Yasası’nı CTP milletvekilleri yapmıştır. CTP’nin tarihsel misyonu zaten budur” ifadelerini kullanmıştı.
Gündem Kıbrıs ve Ada Basını haber sitelerine erişim şu anda engellenmiş durumda. Bu haber sitelerine girilmeye çalışıldığında, kullanıcılar karşılarında “bu siteye erişilemiyor” sayfasını bulmakta. Bilindiği üzere, bir haber sitesine erişim engeli getirmek, bir gazetenin toplatılmasıyla aynı anlama geliyor. Özellikle, kişilerin haberlere büyük oranda haber sitelerinden ve sosyal medya platformlarından eriştiği günümüzde, bir haber sitesini kapatmanın, ifade ve basın özgürlüğüne, bugün bir basılı gazeteyi toplatmaktan bile daha büyük bir darbe vurduğu söylenebilir.
Bilindiği üzere, benzer bir durum basılı bir gazete için söz konusu olduğunda, o gazeteden tekzip yayınlaması bekleniyor ya da süreç mahkemeye taşınıyor, yani gazetenin toplatılması söz konusu bile olmuyor. Ancak sansürcü Bilişim Yasası’nın verdiği sansür yetkileri sayesinde, bir internet sitesinin bütününe erişim engeli getirilebilyor.
Bağımsızlık Yolu olarak, diğer bazı demokratik kuruluşlar ve sendikalar ile birlikte, sansürcü Bilişim Yasası’nı 21 Temmuz tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştık. Dava süreci halâ devam etmekte. Geçen zaman içinde de; gerek hukukçular, gerek konunun uzmanları, gerekse de dava sürecini başlatan yapıların temsilcileri aracılığıyla bu sansürcü yasanın doğuracağı tehlikeleri anlatmaya çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz.
Ancak iki haber sitesinin sansüre uğradığı ve ülkemizin basın ve ifade özgürlüğü tarihine kara bir leke olarak geçecek böylesi bir günde, demokratik değerlere halâ sahip olduğunu düşündüğümüz CTP tabanını, kendi partisinden hesap sormaya ve bu sansürcü uygulamaya karşı hep birlikte çıkmaya davet ediyoruz. CTP tabanı, kendi partisinin öncülüğünde geçen böylesi bir sansürcü yasaya karşı çıkmadığı müddetçe, sansüre ortak olacak ve parti tabanının demokratik kimliğine ve demokratik mücadele tarihine kolay kolay silinemez bir leke sürülmüş olacaktır. Bu yükün altında kalmaya vicdanı ve demokratik aklı elvermediğine emin olduğumuz demokrat ve ilerici CTP’lileri, partilerinin ve milletvekillerinin sansürcü ve ifade özgürlüğü karşıtı tavrından hesap sormaya ve bu sansür yasasına karşı birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. 1988 yılında, Yenidüzen gazetesinin matbaasına el koyup matbaanın mallarını haczederek Yenidüzen’in çıkmasını engellemeye çalışan dönemin egemenlerine karşı matbaanın önünde adeta etten duvar ören, gazetesine el koydurtmayan, günlerce matbaanın önünden ayrılmayıp direnen bir geleneğe sahip bir siyasi partinin bugün basını sansür eden bir yasaya öncülük etmesine, herkesten önce o partinin vicdanlı üyeleri karşı çıkmalıdır.
Bağımsızlık Yolu (a)
Celal Özkızan
Bağımsızlık Yolu Parti Meclisi Üyesi