Et Fiyatlarindaki Artışa Karşı Çözüm İthal Et Değildir

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz et fiyatlarındaki yükselişe karşı çözüm olarak devletin et ithal etmeye başlayacağını duyurdu. Et fiyatlarındaki artışın bir sürü çözümü vardır ama ithalat kesinlikle çözüm değildir.
Devlet tüccarlık yapıp et ithal edebiliyorsa üreticilik yapıp kendi etini de üretebilir!
Ya da hali hazırda ülkemiz üreticilerinin ürettikleri eti aracısız bir şekilde halka pazarlayabilir.
Böylece pazarlanan etlerin daha uygun ve daha kaliteli, aynı zamanda pazarlanan etlerin oğlak mı kuzu mu yoksa yaşlı koyun, keçi mi olduğunu belirterek hepsini körpe kuzu fiyatından satıp haksız kar elde etmek yerine esas değerlerinden satışa sunulabilir.
Bu şekilde et fiyatı da, kalitesi de, üretimi de kontrol altına alınmış olur.
Diyelim ki ‘devlet tüccarlık yapabilir ama üreticilik, kasaplık yapamaz’ dediniz. Üreticilerin kooperatifleşmesini destekleyip öncü olun, üreticiler kendi ürettikleri etleri kooperatif olarak pazarlasın. Hem üretici, hem de tüketici kazansın.
Üreticilere düzgün veterinerlik hizmeti sağlayın, her yıl mandralarda ölen kuzuların oğlakların sayısı hiç gözardı edilecek rakamlarda değil.
Besicilik eğitimleri verin. Girdi fiyatlarının bu kadar yüksek olduğu zamanda en uygun ve kaliteli yem hazırlama konusunda üreticiyi bilinçlendirin.
Yem bitkisi yetiştiriciliğine destek verin. Drifil (yonca), Vigo (fiğ) gibi besleyici yan ürünlerinin üretimi desteklensin.
Serbest piyasadır deyip her marketin kasabın farklı satış fiyatı sunmasının önüne geçin. Tavan fiyat belirleyin. Kasapların üreticiden okka ile alıp kilo ile yüksek kar oranı üzerinden satışının önüne geçin.
Et fiyatlarını kontrol altına almak için üreticiyi mağdur etmeden sayılacak daha pek çok öneri vardır. İşin kolayına kaçıp hem üreticilerin ekmeği ile, hem de halkın sağlığı ile oynamayın.

Bağımsızlık Yolu Omorfo (a)
Hayrettin Seheroğlu
Bağımsızlık Yolu Parti Meclisi Üyesi