Su Platformu

Su Platformu 17 Şubat 2016 tarihinde, en temel ve yaşamsal insan hakkı olan, gerek adanın su kaynaklarının gerekse Türkiye’den gelen suyun özelleştirilmesine ve tekelleştirilmesine, suyun ticari bir meta olarak kullanılmasına karşı kurulmuş olan bir platformdur.

Su Platformu, bir çok örgüt ve siyasi parti tarafından oluşturulmuş bir platformdur. Bağımsızlık Yolu’nun yanı sıra, BES, DEV-İŞ, KTAMS, TÜRK-SEN, EL-SEN, ZEY-BİR, BKP, YKP, DKP, TDP, BASIN-SEN, MAGEM, Mağusa İnisiyatifi, Bağımsızlık Yolu, FEMA, Toparlanıyoruz Hareketi, Elye Patates Üreticileri Birliği, Boran Kültür, Baraka, KTOEÖS, KOOP-SEN, KSP, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Lefkoşa Emekçiler İnisiyatifi, KTÖS, Biyologlar Derneği, GÜÇ-SEN, KTEZO, Mağusa Türk Genel İş, KT Narenciye Üreticileri Birliği, ÇAĞ-SEN, Doğu Güneydoğu Kültür Derneği, Yer Bilimleri Mühendisleri Odası da platformun bileşenlerindendir.

17 Şubat 2016 tarihinde yapılan toplantıda, Su Platformu’nu oluşturan örgütler ve siyasi partiler, 3 farklı ilke üzerinde ortak noktaya vararak mücadele kararı almıştır. Bu ilkeler ise aşağıdaki gibidir:

– Su Platformu TC ve KKTC Hükümetleri arasında imzalanması öngörülen su temini ve yönetimi taslak anlaşmasına karşıdır.

– Su en temel insan ve yaşam hakkıdır, özelleştirilemez.

– Su, evsel ve tarımsal kullanıma mümkün olan en düşük ve kar içermeyen fiyattan ulaştırılmalıdır.
Suyun ve su kaynaklarının yönetimi ve işletmesi *Kamu tarafından yapılacak, su evsel kulanım için belediyelere, tarımsal kulanım için üreticilere belirlenen standartlar üzerinden kamu tarafından ulaştırılacaktır.

Su Platformu kapsamında adanın farklı yerlerinde bilgilendirme ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. İlk eylem 19 Subat 2016’da Elye’de (Doğancı) da gerçekleştirilmiş, 24 Şubat 2016 tarihinde ise başbakanlık önünde eylem gercekleştirilmiş ve basın açıklaması yapılmıştır. 4 Mart 2016 tarihinde Şirinevler (Ayermola) köyünü ziyaret eden platform, 16 Mart 2016 tarihinde ise Akdoğan’ı (Lysi) ziyaret etmiştir.

SU YAŞAMDIR, KAMUSAL HAKTIR!