Ülkemizde Sanata ve Sanatçıya Destek Son Derece Kısıtlı ve Gereksiz Görülürken, Ada Kültürümüze Yönelik İse Planlı Bir Asimilasyon Politikası Sürdürülmektedir

Yine bir yeni yıl ve yine Türkiye’nin en ünlü sanatçıları, kumarhaneli otellerde sahne almaya adamıza geliyorlar. Oteller yılbaşı programları için kişi başı 150 bin TL’yi bulan meblağlarla müşteri kabul etmekteler. Türkiye magazin basınının ise bir numaralı gündemi Kıbrıs’ta sahne alacak sanatçılara ödenecek miktarlar. Bazı sanatçılar için sahne alma ücreti olarak 20-25 Milyon TL civarlarında miktarlar ödeneceğine dair iddialar, bu haberlerde mevcut. Bu ekonomik faaliyetin büyüklüğünün kktc ekonomisi açısından oranının anlaşılması açısından Kültür Dairemizin 2023 yılında çeşitli alanlarda faaliyet yürüten sanat derneklerine ayırdığı ödeneğin toplamı 779 bin 850 TL’dir. Kabaca bir hesap yaparsak otellerin yılbaşı gecesi için 5 kişilik bir masadan alacağı paraya denk veya yılbaşı akşamı sahne alacak tek bir sanatçının alacağı iddia edilen ücretin ise 25’te 1’i!

Ülkemizde sanata ve sanatçıya destek son derece kısıtlı ve gereksiz görülürken, ada kültürümüze yönelik ise planlı bir asimilasyon politikası sürdürülmektedir.

Sanat emekçilerinin özlük haklarının; örneğin barlarda, düğünlerde vs. çalan müzisyenlerin sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılması, yapıldığının takip edilmesi veya bilakis devlet tarafından karşılanmasını savunan Bağımsızlık Yolu olarak sormayı görev biliriz,

Bu büyük ekonomik faaliyetten Kıbrıslı Türk halkı ne denli faydalanabilmektedir?

Sanatçıların emekliliği, iş güvencesi ve güvenliği gibi sorunlara yönelik herhangi bir çalışmanız neden yok?

Başka ülkelerden getirilen sanatçılarla yapılan etkinliklerin vergilendirilip sanat emekçilerine, şeffaf sorgulanabilir bir kaynak neden oluşturulmuyor?

Bağımsızlık Yolu (a)

Tahsin Oygar